Menu
nl

Luchtbevochtigers

Wij leveren niet alleen parketvloeren, ook voor alle bijpassende afwerkingsproducten kan je bij ons terecht. Op die manier zijn we een one-stop-shop voor parketplaatsers en parketteurs.

Terug naar overzicht
04 oktober 2023

Luchtbevochtigers

Wacht niet tot de winter voorbij is maar neem tijdig maatregelen.

Kerkhofs Parket, de One-Stop-Shop voor parket én afwerking . Wij leveren niet alleen parketvloeren, ook voor alle bijpassende afwerkingsproducten kan je bij ons terecht. Op die manier zijn we een one-stop-shop voor parketplaatsers en parketteurs.

Een luchtbevochtiger voorkomt schade aan je houten vloer .

Wist je dat gedurende het jaar de luchtvochtigheid binnenshuis verandert? Parketvloeren worden bij de fabrikant teruggedroogd tot een vochtpercentage van 7-9%. Dit houtvochtpercentage is in evenwicht met een normale luchtvochtigheid van 50%-65%.

In de winter staat je verwarming voortdurend aan, waardoor de lucht uitdroogt en de luchtvochtigheid daalt, hierdoor kan je houten vloer het zwaar te verduren krijgen. Hout is een levend materiaal en reageert op veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Het vocht in de parket is niet genoeg om het tekort aan vocht in de lucht in de wintermaanden te compenseren. Het kan zelfs gebeuren dat de omgevingslucht het vocht uit het hout trekt waardoor scheurtjes of krimpnaden en kieren kunnen ontstaan. Bij aanwezigheid van vloerverwarming ontstaan deze krimpnaden nog veel sneller. Om de kwaliteit van je houten vloer te behouden is een luchtbevochtiger onmisbaar. Ook zal de levensduur van je houten vloer aanzienlijk verlengd worden.

Waarom ontstaan er tijdens de winter scheuren en naden in je parket?

Helaas worden de luchtbehandelingstoestellen pas aangeboden als er scheurtjes ontstaan bij de consument. Daarom willen wij je graag herinneren, om consumenten bewust te maken luchtbevochtigers tijdig aan te kopen. Wacht niet tot het winter is om je luchtbevochtiger aan te zetten, je doet dit best al in de herfst.

Bij een relatieve luchtvochtigheid van 75% in de zomer en een temperatuur van 20 graden Celsius zal de houtvochtigheidsgraad 14,5% bedragen. In de winter, wanneer de kamers kunstmatig worden verwarmd, daalt de relatieve luchtvochtigheid tot 45% wanneer een constante kamertemperatuur van 20 graden Celsius wordt aangehouden. De houtvochtigheid bedraagt gemiddeld 8,4%.

Doorheen de verschillende seizoenen moeten er bijkomende maatregelen genomen worden om het omgevingsklimaat op peil te houden. Indien er niet voor bijkomende bevochtiging van de ruimte wordt gezorgd, droogt het hout onvermijdelijk uit.

Een luchtbevochtiger houdt de luchtvochtigheid op peil door water te verdampen. Voor optimale klimaatbeheersing in de woning adviseren wij een verdamper, luchtwassers en warmte-win systemen aan te schaffen. De luchtvochtigheid hou je best op een peil van 55% zodat je parket niet zal uitdrogen, er geen scheurtjes zullen ontstaan en de luchthygiëne wordt zo eveneens verbeterd.

Wij adviseren de volgende producten:

Luchtwasser van het merk Stylies

De luchtwasser haalt niet alleen de allergenen en het stof uit de lucht, maar bevochtigt ook de lucht, waardoor je neus niet meer zo gaat lopen, je ogen niet meer zo gaan prikken… Kortom, de luchtwasser zorgt dat je je beter gaat voelen! Daarenboven heb je dankzij de ingebouwde hygrostaat en het digitale scherm een perfecte controle over de relatieve vochtigheidsgraad in huis!

Luchtbevochtiger van het merk air&me

Deze ultrasoon bevochtiger biedt naast zijn look ook leuke extra’s. Gezien gebruiksgemak en welzijn belangrijke prioriteiten zijn van Air&Me zorgt de Hygro Smart® Technologie er voortaan voor dat uw bevochtigingsgraad optimaal is, en dit op autonome wijze. Dankzij zijn apart design en nachtlampje, zal Gota sterk aanwezig zijn, maar op een discrete manier. Air&Me, healthy air at home!

Interesse? Neem contact met ons op.